Konec roku 2022 přinesl růst dlužné částky po splatnosti, kterou eviduje SOLUS u spotřebitelů – dluhy rostly poprvé od března 2020

Praha, 6. února 2023

Počet spotřebitelů s dluhem po splatnosti evidovaným v Registru fyzických osob SOLUS ke konci roku mírně klesl na 423 tisíc. Je to přibližně o 5 tisíc méně, než ke konci třetího čtvrtletí 2022. Dlužná částka po splatnosti evidovaná u spotřebitelů vzrostla ve stejném období o 200 milionů korun na 30,9 miliardy korun. Mezičtvrtletně se zvýšila poprvé od března 2020.

Přestože celkový počet osob s dluhem po splatnosti stále ještě klesá, pozorujeme v průběhu celého roku 2022 signály, že bohužel někteří spotřebitelé mají častěji potíže s úhradou svých závazků. V roce 2023 lze očekávat stále se zvyšující tlak na rodinné rozpočty zejména v důsledku vysokých cen energií a pokračující vyšší inflace. V této souvislosti je důležité zopakovat doporučení, aby v případě potíží s úhradou splatných závazků spotřebitelé co nejdříve kontaktovali svého věřitele a situaci s ním řešili včas,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

V rámci celé České republiky mělo k 31. prosinci 2022 negativní záznam o existujícím závazku po splatnosti v Registru fyzických osob SOLUS 4,87 % dospělých občanů. V minulém čtvrtletí to bylo 4,94 % občanů, ke konci roku 2021 pak 5,15 % občanů.

Jedním ze signálů o rostoucím tlaku na platební morálku spotřebitelů je i průměrná výše dluhu po splatnosti, která připadá na jednoho občana zapsaného v registru SOLUS. Ta sice v dlouhodobém horizontu klesá, v meziměsíčním srovnání se však od loňského srpna do konce roku zvýšila o řádově tisíc korun na 45 192 korun.

Z dotazů do registru SOLUS je patrný také zvýšený zájem o úvěry mezi klienty, kteří již mají v registru SOLUS záznam o závazku po splatnosti. Existenci takového dluhu odhalily při dotazu do Registru fyzických osob SOLUS členské společnosti v roce 2022 v průměru u 15 klientů ze sta,“ doplnil Jan Stopka.

Mezi jednotlivými regiony existují významné rozdíly v platební morálce spotřebitelů či možnosti dostát svým splatným závazkům. A to nejen na úrovni okresů, ale i jednotlivých městských čtvrtí. Například v rámci celé Ostravy eviduje SOLUS podíl občanů s dluhy po splatnosti 8,47 %. Jenže zatímco části v městském obvodu Ostrava Stará Bělá (PSČ 724 00) eviduje SOLUS jen necelá 2 % občanů s dluhem po splatnosti, jinde v městském obvodu Slezská Ostrava (PSČ 718 00) je to více než 38 % občanů. Podobné rozdíly lez dohledat v řadě dalších měst i regionů České republiky.

Tradičně nejnižší podíl osob s dluhem po splatnosti v registru SOLUS byl ke konci roku ve Zlínském kraji (3,01 % dospělých občanů kraje) a v Kraji Vysočina (3,04 %). Naopak nejvyšší podíl těchto osob je v Ústeckém kraji (9,82 %) a v Karlovarském kraji (8,72 %).

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

Pozn.: Při sestavení regionálních statistik vychází sdružení SOLUS z údajů o trvalém bydlišti, které sdělí spotřebitelé svým věřitelům. Pokud neinformuje dlužník věřitele o případné změně adresy, může dojít k mírnému zkreslení statistik, neboť je použito PSČ z adresy, kde se již dlužník fakticky nezdržuje.

Sdružení SOLUS spojuje v úsilí o odpovědné úvěrování více než 50 společností. Ty poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.

 

 



SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob, jehož cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení, ke zvyšování vymahatelnosti stávajících dluhů po splatnosti a ke snižování potenciální finanční ztráty věřitelů. Členové sdružení SOLUS se od roku 1999, kdy byl SOLUS zaregistrován a zahájil činnost, snaží minimalizovat finanční ztráty z poskytovaných služeb z důvodu, aby je v ceně poskytované služby nemuseli hradit dobří klienti.

Sdružení SOLUS k dnešnímu dni sdružuje řadu společností z různých ekonomických sektorů. Jsou mezi nimi nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři, distributoři energií a další společnosti. Všechny tyto společnosti mohou díky členství ve sdružení SOLUS a prostřednictvím registrů SOLUS efektivněji řídit riziko u služeb, které poskytují.

Záznamy evidované v Registru fyzických osob sdružení SOLUS mohou spotřebitelé ověřit prostřednictvím písemného výpisu nebo službou SMS Výpis, která využívá buďto strukturovanou SMS nebo vlastní aplikaci pro chytré telefony se systémem Android a iOS (viz. QR kód pro stažení aplikace).

Více informací o sdružení SOLUS naleznete na www.solus.cz a www.smsvypis.cz. (Android) (iOS)

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Miroslav Beneš
Benes Consulting Group s.r.o.
+420 603 174 347
miroslav.benes@benesgroup.cz