Za tři čtvrtletí zapsal SOLUS do negativního registru nový dluh po splatnosti u 79 tisíc fyzických osob

Praha, 13. listopadu 2023

Roste počet těch, kteří v dané chvíli neměli jiný dluh po splatnosti

Tlak na platební morálku spotřebitelů podle dat SOLUS i nadále roste. Od začátku roku do konce září zapsaly členské společnosti do negativního Registru fyzických osob SOLUS nový dluh po splatnosti u 79 tisíc spotřebitelů. U 37 tisíc z nich již v daném okamžiku SOLUS evidoval jiný dluh po splatnosti. Zbylých 42 tisíc osob v dané chvíli žádný záznam v registru nemělo, do vážných potíží s úhradou svých závazků se tak dostali tito spotřebitelé až v letošním roce.

Více než polovina spotřebitelů, u kterých byla v průběhu letošního roku zapsána do negativního registru SOLUS informace o nové dlužné částce po splatnosti, v posledních dvanácti měsících své závazky řádně splácela. Nejde o osoby, které své závazky notoricky neplatí, a projevuje se tak zřejmě i růst životních nákladů a vyčerpání finančních rezerv těchto spotřebitelů,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Celkový počet občanů s dluhem po splatnosti zapsaným v Registru fyzických osob SOLUS se během třetího čtvrtletí snížil pouze o 2 tisíce osob na 406 tisíc. Zastavil se také pokles dlužné částky po splatnosti, která zůstala na úrovni 30,7 miliardy korun.

Ještě před 15 lety bylo v registru zapsáno více než milion občanů s dluhem po splatnosti. Počet těchto osob s rozvojem odpovědného úvěrování stále ještě klesá. Ať již z důvodu ukončení vymáhání pohledávek na straně věřitelů, nebo z důvodu úhrady dluhu na straně klienta. K mírnému poklesu celkového počtu evidovaných osob tak dochází stále i přesto, že v současné době rostou počty nových záznamů v registru u spotřebitelů, kteří v poslední době potížím s úhradou svých závazků nečelili,“ uvedl Jan Stopka.

Zásadně se nezměnil ani podíl dlužníků na celkovém počtu obyvatel ČR – ve 2. čtvrtletí došlo k poklesu pouze o tři setiny procenta na 4,53 %. Zastavení poklesu počtu dlužníků signalizuje i meziroční srovnání tohoto ukazatele. Ke konci září 2022 bylo v registru zapsáno 4,9 % dospělých občanů ČR.

Zdá se, že z hlediska celkového počtu osob zapsaných v negativním registru SOLUS se po řadě let poklesů blížíme k dosažení pomyslného dna. Úroveň mezi třemi a pěti procenty dlužníků zapsaných v negativních registrech je srovnatelná s registry ve vyspělých zemích Evropy,“ doplnil Jan Stopka.

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

Pozn.: Při sestavení regionálních statistik vychází sdružení SOLUS z údajů o trvalém bydlišti, které sdělí spotřebitelé svým věřitelům. Pokud neinformuje dlužník věřitele o případné změně adresy, může dojít k mírnému zkreslení statistik, neboť je použito PSČ z adresy, kde se již dlužník fakticky nezdržuje.

Sdružení SOLUS spojuje v úsilí o odpovědné úvěrování více než 50 společností. Ty poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.


SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob, jehož cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení, ke zvyšování vymahatelnosti stávajících dluhů po splatnosti a ke snižování potenciální finanční ztráty věřitelů. Členové sdružení SOLUS se od roku 1999, kdy byl SOLUS zaregistrován a zahájil činnost, snaží minimalizovat finanční ztráty z poskytovaných služeb z důvodu, aby je v ceně poskytované služby nemuseli hradit dobří klienti.

Sdružení SOLUS k dnešnímu dni sdružuje řadu společností z různých ekonomických sektorů. Jsou mezi nimi nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři, distributoři energií a další společnosti. Všechny tyto společnosti mohou díky členství ve sdružení SOLUS a prostřednictvím registrů SOLUS efektivněji řídit riziko u služeb, které poskytují.

Záznamy evidované v Registru fyzických osob sdružení SOLUS mohou spotřebitelé ověřit prostřednictvím písemného výpisu nebo službou SMS Výpis, která využívá buďto strukturovanou SMS nebo vlastní aplikaci pro chytré telefony se systémem Android a iOS (viz. QR kód pro stažení aplikace).

Více informací o sdružení SOLUS naleznete na www.solus.cz a www.smsvypis.cz. (Android) (iOS)

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Miroslav Beneš
Benes Consulting Group s.r.o.
+420 603 174 347
miroslav.benes@benesgroup.cz