Sdružení SOLUS pomáhá ČNB sledovat situaci na úvěrovém trhu

Praha, 9. srpna 2010

Pracovníci České národní banky, kteří zpracovávají zprávy o finanční stabilitě, využívají informace sdružení SOLUS o situaci na úvěrovém trhu.

Sdružení SOLUS, jehož hlavním cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů a snižovat potenciální finanční ztráty věřitelů, od letošního roku poskytuje České národní bance statistiky o počtu záznamů o nesplácených úvěrech poskytnutých nebankovními finančními institucemi (splátkové, úvěrové a leasingové společnosti), evidovaných v Registru FO Sdružení SOLUS.

V současné době eviduje Registr FO přes 1,681 milionu záznamů o více než 918 tisících spotřebitelů, kteří mají nebo v posledních třech letech měli problémy se splácením svých smluvních závazků.

„Statistiky poskytované Sdružením SOLUS nám umožňují vyhodnocovat dynamiku nesplácených úvěrů v nebankovním sektoru. Vzhledem k tomu, že nebankovní úvěry představují poměrně významnou část všech úvěrů obyvatelstvu poskytovaných v České republice, je sledování této dynamiky důležité zvláště v současném období nízké ekonomické aktivity,“ komentoval Prof. Jan Frait, náměstek ředitelky samostatného odboru ekonomického výzkumu a finanční stability ČNB.

Sdružení SOLUS také ve spolupráci se Společností pro informační databáze, a.s. pořádá cyklus seminářů „Cesta k odpovědnému úvěrování v České republice“, které se zaměřují na aktuální témata. Na posledním semináři v červnu letošního roku tak vedle dalších řečníků vystoupil Ing. Miroslav Singer, nynější guvernér ČNB.

Sdružení SOLUS má aktuálně 30 členů z řad úvěrových a leasingových společností, bank, stavebních spořitelen, telekomunikačních operátorů a jednoho poskytovatele energií a velkoobchodní řetězec. Další subjekty o vstupu do sdružení SOLUS uvažují.


V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Miroslav Beneš
Benes Consulting Group s.r.o.
+420 603 174 347
miroslav.benes@benesgroup.cz