Spotřebitelé dluží členským společnostem sdružení SOLUS už téměř 30 miliard. Díky působení SOLUSu je postupně splácejí

Praha, 7. října 2010

Ve třetím čtvrtletí letošního roku překročil počet záznamů, které eviduje sdružení SOLUS v Registru fyzických osob, hranici 1,7 milionu. Spotřebitelé dluží členským společnostem více než 29,5 miliardy korun. Nejvyšší procento dlužníků je v Karlovarském a Ústeckém kraji.

V září letošního roku počet záznamů v Registru FO (registr spotřebitelů) poprvé, bohužel, přesáhl 1,7 milionu. K 30. září tak registr obsahoval více než 1,72 milionu záznamů o nesplácených závazcích od více než 931 tisíc spotřebitelů. Celková dlužná částka po splatnosti přesáhla 29,5 miliardy Kč.

Existence záznamu v registrech SOLUS však dlužníky motivuje ke splacení jejich závazků po splatnosti. Za první pololetí letošního roku 2010 své dluhy splatilo 158 501 spotřebitelů, z nichž pětina (32 629) tak učinila ve zřejmé snaze získat jinou službu od některého z členů Sdružení SOLUS.

„Při průměrné nesplacené částce u „aktivních“ dluhů 25 631 Kč tak Sdružení SOLUS „vrátilo“ svým členům jen za první pololetí roku 2010 více než 4 miliardy Kč, z toho více než 836 milionů Kč díky snaze dlužníků o získání dalšího produktu,“ říká Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Nejvíce dlužníků ve vztahu k počtu dospělých obyvatel je v Karlovarském a Ústeckém kraji. V sousedním Libereckém kraji nehradí své dluhy 9,1 % spotřebitelů, na Ostravsku je jich o procento méně. Nejlépe z celé statistiky vycházejí spotřebitelé na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde poměr dlužníků vůči počtu obyvatel nepřesáhl ani 5 %.

Mapa zobrazuje podíl počtu dlužníků s „aktivním“ dluhem v Registru FO vůči počtu dospělých obyvatel kraje.

Ve třetím čtvrtletí rostl i počet záznamů v Registru IČ (podnikatelské subjekty), který přesáhl 76 tisíc od 56 tisíc podnikatelských subjektů a celkové dlužné částce po splatnosti 3,25 miliardy Kč.

Výběr nejzajímavějších dat z registrů SOLUS za září 2010


V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Miroslav Beneš
Benes Consulting Group s.r.o.
+420 603 174 347
miroslav.benes@benesgroup.cz